Τι είναι μουσικός παραγωγός;

Ο μουσικός παραγωγός είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δημιουργία και την οργάνωση του ηχητικού αποτελέσματος μιας μουσικής παραγωγής. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες όπως την επιλογή και την κατεύθυνση των καλλιτεχνών, την επιλογή του ρεπερτορίου, την καθοδήγηση των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, τον σχεδιασμό του ηχητικού αισθητικού και της μίξης του κομματιού, καθώς και την τελική παραγωγή του τραγουδιού ή του άλμπουμ.

Ο μουσικός παραγωγός συνεργάζεται συνήθως με τους καλλιτέχνες για να βοηθήσει να αναδείξει τον καλλιτεχνικό τους όραμα και να δημιουργήσει ένα ηχητικό προϊόν που θα απευθύνεται στο κοινό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επιλογές σχετικά με τον ήχο, την ενορχήστρωση, την επιλογή μουσικών εργαλείων, την παραγωγή φωνητικών, την επεξεργασία ήχων και πολλά άλλα.

Ο μουσικός παραγωγός παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός τραγουδιού ή ενός μουσικού έργου και η δουλειά του επηρεάζει σημαντικά τον τελικό ήχο και την ατμόσφαιρα του κομματιού.

Παραδοσιακά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο παραγωγός ενός μουσικού έργου ήταν και είναι συνήθως η δισκογραφική εταιρεία που το κυκλοφοράει. Σε γενικές γραμμές κάποιος υπάλληλος της εταιρείας αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση, την ηχογράφηση, να βρεί μουσικούς και να διαχειριστεί το οικονομικό budget που θα του δοθεί από την εταιρεία για το συγκεκριμένο project.

Έχω γνωρίσει μουσικούς, αλλά και προαγωγούς να κάνουν τη συγκεκριμένη διεκπεραίωση και συνήθως η μουσική επιρροή τους είναι ελάχιστη. Κάποιοι φτασμένοι στον ελληνικό χώρο αναλαμβάνουν προσωπικά πλέον κάποια μεγάλα ονόματα και εκεί ξεκινά μια διαφορετική διαδικασία αφού ο καλλιτέχνης (ή ο παραγωγός) συνήθως έχει και δικό του label, όπου συμπεριλαμβάνει και την έξτρα προώθηση αλλά και τη συνολικότερη εκπροσώπηση του “προϊόντος”.

Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι όταν ο freelancer παραγωγός αναλαμβάνει ένα νέο καλλιτέχνη, τον πιστεύει και βάζει λεφτά και γνώσεις του για να τον αναπτύξει και να μοιραστεί μετά τα έσοδα και τους καρπούς μιάς πετυχημένης συνεργασίας. Αυτός έχει ένα μεγάλο οικονομικό ρίσκο.

Τυπικά η δουλειά του παραγωγού που εργάζεται σε δισκογραφική εταιρεία είναι:

Η εξεύρεση καλλιτεχνών και ρεπερτορίου.
Η επιμέλεια ηχογράφησης και έκδοσης δίσκων.
Η γενικότερη εποπτεία στην καριέρα και προώθηση του καλλιτέχνη.

Γνωστοί παραγωγοί περιλαμβάνουν τον George Martin, γνωστό και ως “The Fifth Beatle”, τον Quincy Jones για την συνεργασία του με τον Michael Jackson μεταξύ άλλων, οι Arif Mardin, Jerry Wexler και Tom Dowd, το trio που δημιούργησε τον ήχο της Atlantic records και τον Trevor Horn του οποίου η επιρροή στην pop και electronic μουσική ήταν τέτοια που τον αποκάλεσαν “the man who invented the eighties”.